De gemeentelijke milieuraad nam in 2003 het initiatief om jaarlijks een milieuprijs uit te reiken. Hiermee wil de milieuraad het bewustzijn van de bevolking op het vlak van milieu, natuur en landschapszorg stimuleren. De laureaten van de vorige milieuprijzen waren Natuurpunt Heist-op-den-Berg, de medewerkers van kringwinkel Zuiderkempen, de MEGA-scholen van Heist-op-den-Berg, de compostmeesters, de 11-groep Heist, Woon- en zorghuis Ten Kerselare en de heer René Vertommen en de heer Eddy Vets en het Vogelopvangcentrum Neteland vzw.

Deze onderscheiding kan worden toegekend aan een persoon, een vereniging, een school of een bedrijf als bekroning van een opmerkelijke prestatie geleverd tijdens het voorbije jaar ofwel voor een verdienstelijke loopbaan op het vlak van milieu, natuur en landschapszorg.

Tuinhier wint prijs

Milieuprijs 2014 voor Eddy Timmermans (Tuinhier Heist-op-den-Berg)
Eddy Timmermans uit Wiekevorst is de bezieler van Tuinhier Heist-op-den-Berg. Dit is een vrijwilligersvereniging die het amateurtuinieren vorm geeft. De vereniging wil de belangstelling voor duurzaam, aangenaam en milieubewust tuinieren bevorderen, het tuinieren als zinvolle en gezonde vrijetijdsbesteding centraal stellen en de aanleg van volkstuinparken stimuleren.

Eddy is actief als kringloopkracht om het kringlooptuinieren te stimuleren. De principes van kringlooptuinieren zijn: aanleg van een afvalarme tuin (met bodembedekkers, ...), het verwerken van het groenafval van de tuin op je eigen perceel door verhakselen, composteren, mulchen. Tevens worden de inwoners gestimuleerd om compost te gebruiken als bodemverbeteraar en om voedselverliezen te beperken. Hij is een erkend lesgever van VLACO. Hij zorgt voor het bemannen van infostands, de organisatie van cursussen in samenwerking met andere verenigingen. Tevens was hij initiatiefnemer om het thuiscomposteren op vier Heistse basisscholen op te starten. Hierbij zorgt hij voor de nodige educatieve lessen aan de kinderen.

Ten slotte heeft Eddy zich ook geëngageerd als groene peter om het zwerfvuil in de Heerweg op regelmatige basis op te ruimen.

Met de toekenning van de milieuprijs wil de milieuraad deze milieubewuste vrijwilliger in het zonnetje zetten.

De winnaar ontvangt een oorkonde en een cheque van 250 euro vanwege de gemeentelijke milieuraad.